یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
تصاویر/ پنجمین نمایشگاه دستاوردهای علمی مراکز پژوهشی حوزه-۳

حوزه/ حجت‌الاسلام‌والمسلمین احمد آقا کوچکیان گفت: نظام تولید علم در حوزه‌های علمیه از یک هندسه راهبردی بهره‌مند نیست و رفتارهای تولید علم همچنان از یک جغرافیای هماهنگ رنج می‌برد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری«حوزه»، حجت‌الاسلام‌والمسلمین احمد آقا کوچکیان امروز در سلسله نشست‌های علمی، پژوهشی که با موضوع" اندیشه مبنای پیشرفت و فرا تحلیلی از وضعیت موجود و تولید علم در حوزه‌های علمیه" در محل برگزاری نمایشگاه دستاوردهای علمی پژوهشی مراکز پژوهشی حوزه در مصلی قدس قم برگزار شد، اظهار داشت: بیش از سه هزار اثر در نمایشگاه پژوهش در رشته‌های مختلف وجود دارد که برجسته‌ترین آثار 4 دهه اخیر است.

وی ادامه داد: در مقطع کنونی 4 تمدن شرق، غرب، اسلام و تمدن ایرانی به هم رسیده‌اند که در این میان نمونه ظرفیت‌ها وحی قرآنی و پیشینه فکری در تاریخ حوزه و تجربه انقلاب اسلامی قابل‌مشاهده است.

این محقق و پژوهشگر حوزوی بیان داشت: سال 57 انقلاب اسلامی ایران که بر پایه سیاست پیروز شد اما دو سال طول کشید که اندیشمندان فهمیدند زیرساخت انقلاب سیاسی، فرهنگی است.

وی ادامه داد: در سال‌های 88 و 89 موضوع پیشرفت ایرانی و اسلامی مطرح شد تا پشتیبان انقلاب سیاسی باشد.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین آقا کوچکیان در همین خصوص به انقلاب فرانسه اشاره کرد و گفت: اواخر قرن 18 انقلاب کبیر فرانسه به وقوع پیوست و پس از 50 سال، کانت از اندیشمندان این کشور این انقلاب را معقول ثانویه معرفی کرد.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به تولید علم در حوزه‌های علمیه موردتوجه قرارداد و ابراز داشت: نظام تولید علم در حوزه‌های علمیه از یک هندسه راهبردی بهره‌مند نیست و رفتارهای تولید علم همچنان از یک جغرافیای هماهنگ رنج می‌برد.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: امروز از سند الگویی پیشرفت سخن می‌گوییم اما اندیشه مرجع الگو کدام است و این جای بررسی و بحث دارد.

وی ادامه داد: علاوه بر این همچنان فقه در احکام، اندیشه مبنا، مرکزی و اصالت مند در حوزه‌های دینی دیده می‌شود اما آیا علم ادب ظاهر اعمال می‌تواند ولایت مند کل تحولات یک نظام اجتماعی باشد.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین آقا کوچکیان بیان داشت: آموزه‌های قرآن کریم فقه در دین را پیشنهاد می‌کند و درواقع فقه در دین مبنای رشد و پیشرفت در کشور است تا جامعه خودتوامند را به وجود آورد.

وی افزود: در طی 40 سال گذشته جمهوری اسلامی ایران یک فلسفه علم اخلاق، هنر و سامانه جامع معرفت‌شناسی پیدا نکرده است.

این استاد دانشگاه به حوزه‌های علمیه اشاره کرد و بیان داشت: از سوی دیگر ایده آینده‌نگاری در حوزه‌ها هنوز نتوانسته جایی خود را پیدا کند به‌طوری‌که تولید علم برای مدیریت آینده محقق نشده است.

وی ادامه داد: در خصوص توسعه و تولید علم در 4 دهه اخیر واقعیت این است که ما انقلاب کرده‌ایم اما با یک خلأ چند صدساله در حکومت شیعه روبرو بوده‌ایم به همین علت از همان ابتدا کار دشواری داشتیم.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین آقا کوچکیان ابراز داشت: به نظر بنده پایه‌های تولید علم مهیا شده و باید به سمت پیشرفت و تولید علم حرکت کنیم.

وی افزود: حوزه و دانشگاه در دوره گذار خود معطل افتاده‌اند به‌طوری‌که دانشگاه‌ها وابسته به دنیای مدرن است و حوزه‌ها نیز در برخی زمینه‌ها وابسته به جهان اهل سنت هستند.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین آقا کوچکیان خاطرنشان کرد: مدیریت فقهی کشور آماده و هماهنگ برای تولید علم نیست و باید برای تولید علم عزم جدی و کافی داشته باشیم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha